Tenim un cadell de gos!!! 

Heu ampliat la família amb un cadell de gos? L’enhorabona! Per als que us estreneu en aquesta aventura, l’arribada d’un gos a casa és una experiència extraordinària, plena d’emocions que es fan difícil de descriure. Alhora, és una decisió que implica canvis i noves responsabilitats. 

Sigui per la feina que faig o perquè convisc amb tres peluts des de fa una pila d’anys (l’Indi, el Sioux i la Nahane), sovint em demaneu l’opinió sobre qüestions molt diverses relacionades amb l’educació de les mascotes. Vagi per endavant que no sóc ni veterinari ni entrenador caní i que el que aquí exposo és, només, el meu punt de vista. 

Sí, els gossos són unes mascotes meravelloses i la seva arribada a casa fa una il·lusió increïble, però no tot és sempre de color de rosa. Cal dedicar-los temps, necessiten sortir una estona cada dia faci fred o faci calor, son juganers, sovint entremaliats i la boca, amb les seves petites dents, és una de les eines amb què els agrada explorar el món. Son cadells!!! Però això no vol dir que no sigui imprescindible educar-los per aconseguir la millor i més feliç de les convivències.

1) Les regles bàsiques d’educació dels cadells

El primer que em ve al cap quan parlo de l’educació d’un gos jove és que jo no li deixaria fer allò que no permetria de fer als meus fills, aquesta és una de les meves màximes. I el fet és que amb unes quantes regles bàsiques els cadell passen a convertir-se en gossos adults amb un bon comportament. Per aconseguir-ho sóc partidari de començar a treballar en la seva educació tan aviat com sigui possible, tenint en compte que alguns necessiten més temps que altres per adaptar-se al nou entorn. Llibres com “Un cachorro en casa. No hay tiempo que perder” us poden anar bé per iniciar-vos en l’educació del vostre cadell. A més, hi ha excel·lents professionals i escoles que us podran orientar personalment en tot allò que necessiteu. 

2) Els avantatges del suport positiu

Quan eduquem un cadell s’hauria de tenir en compte (i m’atreveixo a dir que poques vegades es fa) el “punt de vista” del gos. El-punt-de-vista-del-gos?! – us preguntareu. Sí, posar-se al seu lloc, donar-li una raó perquè faci o deixi de fer una determinada acció, perquè segui o perquè deixi de bordar, per posar uns exemples. Sovint caldrà premiar-lo per haver fet allò que volem que faci. A continuació us deixo una amena xerrada d’Ian Dunbar (pioner en dog-friendly training) on explica què vol dir això d’educar des del punt de vista del gos. (A la banda inferior dreta del vídeo podeu activar els subtítols en castellà)

3) Fent amics de bon començament

Una altra cosa que trobo molt important és que socialitzin al més aviat possible. Això vol dir sortir al carrer i deixar que explorin. Acostumar-los a la presència d’altres gossos i que interaccionin positivament amb persones, grans i petites, augmentarà la seva confiança i els ajudarà a mantenir-se tranquils i respectuosos fora de casa.

Son tres idees bàsiques que espero que us puguin ser d’utilitat. El tema de l’educació dels cadells és extensíssim i dona per a molt, no descarto tornar-m’hi a posar en una altra entrada.

Gràcies per llegir-me i si us ha agradat, us animo a compartir-ho 😉

Xavi Vila

Comparteix amb els teus amics